Aeres Hogeschool
Aeres Hogeschool geeft natuur centrale plek op nieuwe campus
De stad laten leven, dat was het uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwe campus van Aeres Hogeschool. In september 2021 opende het gloednieuwe gebouw haar deuren op het floriadeterrein in Almere. In het ontwerp staan groen, gezondheid en duurzaamheid centraal, waardoor het gebouw de bijnaam de ‘groene long’ heeft.
Marije Harpe is hospitalitymedewerker bij Aeres Hogeschool en legt uit wat het gebouw zo bijzonder maakt. “De verstedelijking van Nederland zet door en juist daarom vonden wij het zo belangrijk om de natuur een centrale plek te geven binnen onze nieuwe campus. We willen laten zien hoe de groene, gezonde en duurzame stad van de toekomst eruit kan zien.” Resultaat is het groenste hogeschoolgebouw van Nederland dat helemaal klimaatneutraal is én waarin aandacht is voor het bevorderen van biodiversiteit.
“Voor creatief en innovatief denken is een actieve leerhouding essentieel”
“We beschikken over een grote groene gevel waar vleermuizenkasten, vogelhuisjes en insectenhotels hangen. Op ons dakterras staan niet alleen zonnepanelen, maar ook dertig soorten inheemse planten. Door het plaatsen van planten brengen we in het hele gebouw ‘buiten’ naar ‘binnen’. Uit onderzoek is gebleken dat dit een positief effect heeft op de gezondheid en het concentratievermogen van leerlingen. Bijzonder is dat de planten worden bewaterd met opgevangen regenwater en dat er zelfs automatisch plantenvoeding aan wordt toegevoegd!”
Blended learning
“Het gebouw is helemaal smart ingericht”, vervolgt Marije. “Denk aan een automatische regulering van de temperatuur, zonneschermen die naar beneden gaan als de zon schijnt, en elektronische deuren.”De inrichting van het gebouw is begeleid door Eromesmarko. Projectadviseur Robert ten Wolde vertelt welke keuzes zijn gemaakt om te komen tot de nieuwe studieomgeving. “We wilden een omgeving creëren die aansluit bij de verschillende activiteiten van de hogeschool en waarbinnen ruimte is voor blended learning: een combinatie tussen verschillende leervormen.”
Uitgangspunt bij de keuze van het meubilair was het activeren van studenten. “Om creatief en innovatief denken te ontwikkelen, is een actieve leerhouding essentieel. Naast een aantal lokalen met een klassieke opstelling, hebben we daarom ook lokalen gemaakt met verschillende soorten zitjes en opstellingen. Denk aan ‘treinzitjes’, ronde tafels en statafels. Daarbij hebben we samengewerkt met lokale meubelontwerpers uit Almere.”
Een groot deel van de inrichting en het meubilair is gemaakt van gerecyclede materialen. Zo is het dakterras gemaakt van een oud scheepsdek en zijn bestaande tafels omgebouwd tot statafels door middel van een houten frame. Dat hout is weer afkomstig van een boom van de Floriade.
Ontmoetingsplekken
De verdiepingen van het gebouw hebben ieder een ander thema: ‘lucht’, ‘water’, bodem’, ‘voedsel’ en ‘mens en leefomgeving’. Om een gezonde leefstijl aan te moedigen, loopt er een grote centrale trap door het gebouw, die onderbroken wordt door verschillende zitjes waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. Door de bijzondere inrichting worden zij gestimuleerd om met elkaar in gesprek te gaan en samen tot mooie ideeën komen.
“Studenten en docenten komen laagdrempelig met elkaar in contact”
“Naast ontmoetingsplekken voor studenten, vinden we het ook belangrijk dat studenten en docenten laagdrempelig met elkaar in contact kunnen komen. Het gebouw is daarom heel transparant ingericht”, legt Marije uit. Zij geeft ook regelmatig rondleidingen aan bezoekers. “Ik krijg altijd enthousiaste reacties. Ik denk echt dat we met onze nieuwe campus iets moois hebben neergezet.”
Marije Harpe
Tekst: Lyanneke Krauss