‘Sticky campus’ centraal in onderwijs Albeda

De campus van Albeda-locatie Lutonbaan in Rotterdam is ontworpen en ingericht volgens de filosofie van ontmoeten, leren en inspireren. Zo worden studenten, docenten en partners uit het bedrijfsleven aangemoedigd om meer tijd op de campus door te brengen. Dit heet ook wel een ‘sticky campus’. Door ‘buiten’ naar ‘binnen’ te halen wordt de beroepspraktijk zo realistisch mogelijk nagebootst.

Albeda gaat uit van een toekomst waarin onderwijs persoonlijker wordt en tegelijkertijd digitaler door het gebruik van technologie. Samenwerking met het bedrijfsleven wordt daarbij steeds belangrijker, omdat je zo beter kunt inspelen op een snel veranderende wereld. In 2020 werd bij Rotterdam The Hague Airport een gloednieuw gebouw opgeleverd dat samenwerking tussen de opleidingen en de beroepspraktijk moet stimuleren. (In)formele, sociale en individuele onderwijsomgevingen bieden ruimte aan verschillende leerstijlen. Studenten leren op de onderwijslocatie zelf én op de luchthaven. 


Minivliegveld

Samira Abid en Yvonne Heiligers werken beiden als onderwijsleider op deze inspirerende plek, waar studenten worden opgeleid voor de wereld van hospitality. De opleidingen Beveiliging, Facilitaire dienstverlening en Luchtvaartdienstverlening staan er centraal. “We vinden het belangrijk dat studenten weten hoe het is om straks in de ‘echte’ wereld te werken”, legt Yvonne uit. “Het gebouw is daarom ingericht als een minivliegveld; bij binnenkomst zie je meteen vier incheckbalies.”

Ook zijn enkele ruimtes ingericht in de stijl van luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Transavia en TUI. Deze bedrijven en andere (onderwijs)partners kunnen die ruimtes reserveren voor vergaderingen of trainingen, ook buiten onderwijstijd. Daarnaast is er een praktijkruimte waar studenten leren hoe ze passagiers moeten inchecken en waar zelfs een werkende bagageband staat.


Leerpleinen

De sticky campus is een veilige omgeving, waar iedereen met een passie voor onderwijs welkom is en graag blijft ‘plakken’. Albeda faciliteert daarbinnen persoonlijke leerroutes voor iedere student. “We vinden het belangrijk dat studenten zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen ontwikkeling”, vertelt Samira.

“In ons gebouw zijn verschillende leerpleinen ingericht, waar iedereen met vragen terecht kan. Op die leerpleinen zijn docenten aanwezig om studenten te helpen. Zo is er bijvoorbeeld een leerplein Engels voor studenten die daarbij extra ondersteuning nodig hebben. Dit alles is niet vrijblijvend, de leerpleinen zijn onderdeel van een rooster. Studenten kunnen zelf kiezen welke ze bezoeken.”

Samira Abid en Yvonne Heiligers


Camera’s, filmstudio en robots

“Studenten worden hier klaargestoomd voor de beroepspraktijk. Denk aan functies als luchthavenbeveiliger, detentie inrichtingsbeveiliger, luchtvaartdienstverlener of facilitair leidinggevende. Om zich de bijbehorende vaardigheden eigen te maken, is het belangrijk dat studenten fysiek aanwezig zijn”, vertelt Yvonne. “Die aanwezigheid versterkt bovendien de verbinding tussen studenten onderling, en die met docenten en partners uit het bedrijfsleven.”

Hoewel online onderwijs op deze locatie dus geen prominente plek inneemt, beschikt de campus wel over allerlei andere technologieën. “Onze praktijkruimtes zijn voorzien van camera’s, zodat we studenten van goede feedback kunnen voorzien. Ook beschikken we over een ‘green screen filmstudio’ waar docenten zelf video’s kunnen opnemen, bijvoorbeeld in het kader van ‘flipping the classroom’. Daarnaast zijn er robots die ingezet worden bij evenementen en in de lessen. Tot slot hebben we een grote videowall, die veel gebruikt wordt voor onderwijs met virtual reality en het verzorgen van presentaties.”


Gezondheid en welzijn

Aandacht voor duurzaamheid is er binnen Albeda ook, met name als het gaat om de gezondheid en het welzijn van studenten. “We willen studenten in de toekomst niet alleen onderwijs geven gericht op een specifieke functie, maar hen ook helpen bij een gezonde leefstijl. Dat voorkomt uitval en bereidt studenten voor op hun toekomst. Voor iedereen in elke beroepsgroep geldt dat je fit moet zijn én blijven. We willen daarom meer aandacht geven aan zaken als gezonde voeding, meer bewegen en mindfulness”, legt Samira uit. “Het komt erop neer dat we onszelf meer beschouwen als een leercommunity, een inspirerende sticky campus, in plaats van alleen een school.”

Tekst: Lyanneke Krauss